Het DigiLab, Oceanz 3D Printing en het Makerslab ontwikkelden samen de innovatieve leerlijn 3D printen voor makers in regio Foodvalley. Onder meer engineers, productiemanagers en werkvoorbereiders maken via praktische workshops en online modules kennis met 3D printen. De eerste sessie start op 4 april en 4 juli eindigt het traject met het maken van een business case. Dankzij de steun van diverse metaalpartners kunnen deelnemers het traject kosteloos volgen. “Met dit traject zorgen we voor een innovatieve boost op het gebied van 3D printen in de regio Foodvalley. De deelnemers ontwikkelen exclusieve skills en zetten hiermee hun eerste innovatieve stappen.”, vertelt Joop Hazeleger, programmamanager DigiLab.
De kansen van 3D-printen ontdekken
Via zeven praktische sessies van 2 uur maken deelnemers kennis met de volledige scope van 3D printen: van ontwerp tot productie. Na afloop zijn deelnemers in staat om zelfstandig een business case van 3D printen op te zetten en kansen op dit gebied te benutten. Kosten voor deelname zijn in veel gevallen te declareren bij het opleidingsfonds. “3D printen biedt volop kansen en maakt het verschil in elk productieproces. Het resultaat? Kostenbesparing, reductie van faalkosten en het verhogen van de productiecapaciteit. Met deze leerlijn geven we de deelnemers praktische tips en zorgen we dat ze voorbereid zijn op de toekomst”, aldus Erik van der Garde, CEO Oceanz 3D Printing.
AANMELDEN -> Meld je nu aan via de inschrijfmodule van Smart Makers Academy
Bekijk hier de flyer van de leerlijn 3D printen

Programma leertraject 3D printen 2023
Dinsdag 4 april | 9.00 tot 11.00 uur
Start en inspiratiebijeenkomst
Locatie: Oceanz 3D Printing
Maak kennis met de wereld van 3D printen. Tijdens deze bijeenkomst ervaar je hoe snel en praktisch je technologie in kunt zetten. Aan de hand van praktijkcases ontdek je waar je 3D printen in jouw werk voor kunt gebruiken.
Dinsdag 18 april | 9.00 tot 11.00 uur
Ontwerpen en 3D printen
Locatie: Makerslab (Technova College)
In welke programma’s maak je een 3D model en hoe doe je dit? Waar moet je rekening mee houden als je een ontwerp wilt laten printen. Welke invloed heeft het materiaal en het type 3D-printtechniek op je ontwerpkeuzes?
Dinsdag 9 mei | 9.00 tot 11.00 uur
Materialen
Locatie: online
Professionele printers kunnen printen in zandsteen, beton, kunststoffen, metaal en zelfs composieten. Er gaat een hele wereld schuil achter het printen en printbaar maken van materialen.
Dinsdag 23 mei | 9.00 tot 11.00 uur
Reverse engineering
Locatie: Makerslab (Technova College)
Hoe maak je van een bestaand object een digitaal bestand en wat zijn daarvan de voordelen? Ontdek met welk programma je deze in 3D kunt bewerken en waar je rekening mee moet houden als je deze in 3D gaat printen.
Dinsdag 6 juni | 9.00 tot 11.00 uur
Postprocessing
Locatie: Oceanz 3D Printing
3D prints die uit de printen komen, zijn alles behalve klaar. Er zijn veel handelingen en mogelijkheden om een print na te bewerken. Welke technieken zijn er en wat vraagt dat van het materiaal?
Dinsdag 20 juni | 9.00 tot 11.00 uur
Maaksessie
Locatie: Makerslab (Technova College)
In deze sessie breng je de geleerde theorie uit de voorgaande sessies in de praktijk. Aan de hand van een eigen casus ga je praktisch aan de slag met design, scannen, printen en nabewerken.
Dinsdag 4 juli | 9.00 tot 11.00 uur
Business Case
Locatie: Oceanz 3D Printing
In deze sessie maak jij je eigen business case. Hoe zet je de volgende stap en wanneer heeft 3D-printen zin? Deze nieuwe technologie is niet het antwoord op alles. Soms blijft een conventionele productiemethode beter of zelfs goedkoper.
Samenwerkende partners
Deze unieke leerlijn is ontstaan uit een samenwerking met de Smart Makers Academy, het DigiLab Regio Foodvalley, Oceanz 3D Printing en het Makerslab. Als dé innovators in de maakindustrie in regio Foodvalley ontwikkelden zij deze unieke leerlijn. Verschillende partners uit de metaalsector, waaronder FME, Koninklijke Metaaluni, Smart Industrie, A+O Metalektro en OOM ondersteunen het initiatief.

