Er zijn veel redenen te bedenken waarom je een game zou willen ontwerpen: educatie, simulatie, training. Maar natuurlijk óók entertainment. Project minigame is gestart zodat toekomstige studenten op de opendagen van school kunnen zien wat ze te wachten staat. Luke, een van onze studenten op het Digilab, heeft een fundament gebouwd voor een grotere minigame collectie.
In de toekomst kunnen andere studenten de collectie uitbreiden met meer games.
Het leuke aan deze collectie minigames is dat er meerdere spelers (maximaal 6) tegelijk kunnen spelen vanaf hetzelfde systeem. De ontwerper heeft zich laten inspireren door Mario Party.

“Ik hoop dat spelers straks plezier uit het spel kunnen halen door competitie.
Of dat nu komt doordat ze tegen elkaar spelen en elkaar dwarszitten, of door
samen een highscore neer te moeten zetten waarbij teamwork belangrijk is.
Competitie is iets wat je veel terugziet bij vriendengroepen, en het is iets waar
een hoop van mijn goede herinneringen met games ook vandaan komen.”
Het project begon met het maken van de basis van het spel: het local multiplayer gedeelte. De spellen kunnen niet afhankelijk zijn van dat er altijd 6 spelers zijn. Het moet mogelijk zijn dat er iemand nog halverwege meedoet, of juist afhaakt. Een andere eis was dat de minigame gebruik kan maken van systemen die al gemaakt zijn voor andere minigames. Daarom heeft de ontwerper managers gemaakt die de basiselementen van alle minigames regelen, zoals een UIManager (regelt elementen die op het scherm getoond moeten worden). Als iemand straks een nieuwe minigame toevoegt, hoeft hij niet helemaal van voren af aan te beginnen.
Project minigame is eigenlijk helemaal niet mini, want er zitten al heel wat programmeeruren in. De eerste echte testmogelijkheid, op een open avond op school, verliep niet vlekkeloos.

“Ik had alles aangesloten voor de open avond en ik testte of alle controllers werkten, toen het spel ineens brak. Ik probeerde het nog een keer maar hetzelfde gebeurde. Bij het veranderen van scenes ging er iets mis met de controllerregistratie waardoor niks meer werkte in de minigames. Ik kon ik geen manier bedenken om het op te lossen. Dus ik heb het spel uiteindelijk geopend in de editor en mensen het in de editor laten spelen. Ik moest dan wel handmatig switchen tussen de minigames, maar op deze manier was het in ieder geval speelbaar. Al met al is het goed afgelopen en heb ik nog nuttige informatie uit de ervaringen op kunnen halen, maar ik baalde wel enorm.”
Overzicht houden, naarmate het project groeit, bleek een uitdaging. Het gebeurde dat de ontwerper geen idee meer had wat de functie was van een stuk code dat hij vier weken geleden geschreven had. Het leek toen zo logisch… Door een goede structuur, sorteren in mappen met duidelijke namen en opmerkingen tussen de code, wordt het duidelijker. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor iemand die er later op gaat doorbouwen. Op het Digilab heeft deze student geleerd wat het belang is van documenteren.
